Boršč

8/28/2016




 
Řepa je typickým reprezentantem podzimní zeleniny. A právě nyní nastal čas sklizně. Pokud se nerozhodneme zrovna pro zavařování, můžeme jí použít do polévky. Červená řepa obsahuje betain, který brání kornatění tepen a podporuje činnost jater. Také aktivuje tvorbu červených krvinek a díky tomu zásobuje buňky kyslíkem.

Na ukrajinský, ruský nebo polský boršč existuje spousta receptů. Každá kuchařka do něj dává něco jiného. Co mají společné, je bohatý vývar, který se připravuje nejlépe z hovězího masa. Někdo jej připravuje z vepřového, někdo z uzeného. Říká se, že by se měl správně připravovat ze tří druhů masa a nechat odležet, aby získal nakyslou chuť. Té jde ovšem docílit správným dochucením.


Ingredience

400 g hovězího masa
2 červené řepy
trocha másla
1 větší mrkev
1 petržel
1/2 menšího celeru
1 velká cibule
malá hlávka bílého zelí
rajčatový protlak
sůl
pepř
cukr
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
1 citrón na dochucení
zakysaná smetana


1. Nejdříve osolte a opepřete maso, které zprudka osmažte ze všech stran. Maso pak zalijte vodou a vařte do doby, než budete mít silný vývar. Až bude maso měkké vyjměte jej a vývar sceďte.

 
 
2. Očistěte si mrkev, petržel a celer a nakrájejte vše na kostičky. Cibuli si nakrájejte najemno a všechnu připravenou zeleninu orestujte na másle. Zeleninovou směs zalijte hovězím vývarem a přidejte nakrájené kousky masa. Nakonec přidáme zelí nakrájené na nudličky, řepu a rajčatový protlak.
 
3. Boršč dochutíme připraveným kořením a jemně vaříme dokud zelenina nebude měkká. Dochutit můžeme boršč citronem. Servírovat lze se zakysanou smetanou, s nasekaným koprem nebo petrželkou.

Mohlo by se Vám také líbit

1 komentářů

  1. Až bude venku tak o 10°C méně, vím co si uvařím na zahřátí! :)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky