Už nemusíte do fastfoodu!

9/02/2016


Rychlé občerstvení neboli fastfoody se staly po revoluci symbolem západního stylu života. První pobočka McDonald's se v Praze otevřela v roce 1992. Od té doby získávaly na popularitě a nyní je jimi český trh doslova přesycen. Obří burgery na nás čekají ve filmech, v reklamách, v denním tisku. Napsala se už řada studií o tom, že "rychlé jídlo" není příliš zdravé a stojí za řadou civilizačních chorob v případech, kdy lidé hamburgerem nahradili plnohodnotný oběd. Hamburger si vybudoval kvůli rychlému občerstvení špatnou pověst.

Takže pokud dostanete chuť na pořádný burger, zkuste si ho udělat doma sami. Budete překvapení, že omáčka ve vašem burgeru je daleko chutnější než ta z fastfoodu. Vyměňte mražený polotovar za kvalitní hovězí maso.

Dominantou každého burgeru je houska. Všichni vědí, že špatnou houskou se dá celé jídlo pokazit. Proto jej nekupujte v supermarketech, pokud nestojíte o housku, která obsahuje pár éček, regulátor kyselosti a přidané aroma. Koukněte se raději na webové stránky http://www.kublanka.cz/slane-peceni/hamburgerove_bulky. Na tomto food blogu naleznete skvělý recept, podle kterého můžete bulky bez větší námahy upéct doma.


Hamburger
400 g na hrubo namletého hovězího masa
2 cibule (1 do masa, 1 jako příloha do housky)
tymián
sůl, pepř
2 lžíce hořčice
listový salát
čedar
rajče

Barbecue omáčka
1 malá cibule
2 stroužky česneku
kapka oleje
1 lžička cukru
1 lžíce vinného octa
1 lžíce worcestrové omáčky
hustý rajčatový protlak
sůl, pepř
Pokud máte rádi pálivé omáčky, můžete přidat trošku chilli.

1. Nejdříve si upečte domácí housky. Než housky vychladnout, stihnete si připravit barbecue omáčku. Cibuli a stroužky česneku si nakrájejte na jemno a lehce orestujte. Do směsi přidejte worcestrovou omáčku, vinný ocet a cukr. Nakonec přidejte rajčatový protlak nebo kvalitní dětský kečup. Než se omáčka zredukuje, dochuťte ji solí a pepřem. 

2. S hovězím masem to bude velmi rychlý proces. Namleté maso smíchejte s na drobno nakrájenou cibulí, hořčicí a dochuťte ho pepřem, solí a čerstvým tymiánem. Pokud chcete mít burgery dokonalé, použíjte kulaté tvořítko pro přesný tvar. Nenechávejte burgery moc dlouho na pánvi, aby nebyly přesušené. Chvíli před vyndáním položte na burgery plátek chedaru, aby se pěkně rozpustil.

3. V rychlosti si zkaramelizujte cibuli, kterou před tím nakrájejte na kolečka. Housky si rozkrojte a položte na chvíli na rozehřátou pánev, aby byla rozkrátá část křupavější. Spodní díl housky potřete barbecue omáčkou. Pak vrstvěte listový salát, plátek rajčete, zkaramelizovanou cibuli a nakonec maso s rozpuštěným chedarem.

Pokud jste si upekli velké housky, které jste bohatě naplnili, tak vám přeji hodně zdaru, při konzumaci.


Mohlo by se Vám také líbit

0 komentářů

Oblíbené příspěvky