Už nemusíte do fastfoodu!
9/02/2016
Rychlé občerstvení
neboli fastfoody se staly po revoluci symbolem západního stylu
života. První pobočka McDonald's se v Praze otevřela v roce 1992.
Od té doby získávaly na popularitě a nyní je jimi český trh
doslova přesycen. Obří burgery na nás čekají ve filmech, v
reklamách, v denním tisku. Napsala se už řada studií o tom, že
"rychlé jídlo" není příliš zdravé a stojí za řadou
civilizačních chorob v případech, kdy lidé hamburgerem nahradili
plnohodnotný oběd. Hamburger si vybudoval kvůli rychlému
občerstvení špatnou pověst.
Takže pokud dostanete
chuť na pořádný burger, zkuste si ho udělat doma sami. Budete
překvapení, že omáčka ve vašem burgeru je daleko chutnější
než ta z fastfoodu. Vyměňte mražený polotovar za kvalitní
hovězí maso.
Dominantou každého
burgeru je houska. Všichni vědí, že špatnou houskou se dá celé
jídlo pokazit. Proto jej nekupujte v supermarketech, pokud nestojíte
o housku, která obsahuje pár éček, regulátor kyselosti a
přidané aroma. Koukněte se raději na webové stránky
http://www.kublanka.cz/slane-peceni/hamburgerove_bulky.
Na tomto food blogu naleznete skvělý recept, podle kterého můžete
bulky bez větší námahy upéct doma.
Hamburger
400 g na hrubo namletého
hovězího masa
2 cibule (1 do masa, 1
jako příloha do housky)
tymián
sůl, pepř
2 lžíce
hořčice
listový salát
čedar
rajče
Barbecue omáčka
1 malá cibule
2 stroužky česneku
kapka oleje
1 lžička cukru
1 lžíce vinného octa
1 lžíce worcestrové
omáčky
hustý rajčatový
protlak
sůl, pepř
Pokud máte rádi pálivé
omáčky, můžete přidat trošku chilli.
2. S hovězím masem to bude velmi rychlý proces. Namleté maso smíchejte s na drobno nakrájenou cibulí, hořčicí a dochuťte ho pepřem, solí a čerstvým tymiánem. Pokud chcete mít burgery dokonalé, použíjte kulaté tvořítko pro přesný tvar. Nenechávejte burgery moc dlouho na pánvi, aby nebyly přesušené. Chvíli před vyndáním položte na burgery plátek chedaru, aby se pěkně rozpustil.
3. V rychlosti si
zkaramelizujte cibuli, kterou před tím nakrájejte na kolečka. Housky si rozkrojte a
položte na chvíli na rozehřátou pánev, aby byla rozkrátá část
křupavější. Spodní díl housky potřete barbecue omáčkou. Pak
vrstvěte listový salát, plátek rajčete, zkaramelizovanou cibuli
a nakonec maso s rozpuštěným chedarem.
Pokud jste si upekli
velké housky, které jste bohatě naplnili, tak vám přeji hodně
zdaru, při konzumaci.
0 komentářů