Kečup - Ketchup
9/09/2016
Nastala doba, kdy máme skleník plný
rajčat. Možná máte taky stejný problém. Rajčata dozrávají
tak rychle, že se nestíhají krájet do leča. Pokud nevíte, co s
úrodou, uvařte si kečup.
Je spousta důvodů, proč si dát
práci s výrobou domácího kečupu. Ne jenom, že už nebudete
muset v obchodě luštit etikety kečupů, abyste zjistili, který je
svým složením lepší, ale získáte zdroj antioxidantů. Je
prokázáno, že vařená rajčata mají výraznější antioxidační
účinky, než ta syrová. Právě vařením se aktivuje velké
množství antioxidantů, které preventivně působí proti nemocem
srdce. Přidáním jablek získá kečup navíc pektin, který
redukuje cholesterol v těle.
Ingredience
1,5 kg rajčat
250 g cibule
250 g jablek
4 lžic cukru krupice
1,5 lžíce soli
150 ml octa
1–2 lžíce sladké papriky pro barvu
půl lžičky mleté skořice
stroužek česneku
5 ks hřebíčků
3 bobkové listy
lžička celého pepře
- Omytá rajčata nakrájejte spolu s cibulí a oloupanými jablky na kostičky do velkého hrnce. Díky jablkům bude kečup hustější. Vše osolte a vařte pod pokličkou do změknutí. Rozvařená rajčata poté přes sítko propasírujte a znovu vařte. Do hrnce přidejte ocet, sladkou papriku, skořici a česnek.
- Pokud nechcete z kečupu po dokončení lovit koření, připravte si pytlíčky z plátýnka nebo gázy. Do něj vložte hřebíček, bobkové listy a celý pepř.
- Celou směs vařte tak dlouho, dokud se nevyvaří všechna voda. Jakmile bude mít kečup správnou konzistenci, vyzkoušejte jeho chuť a popřípadě dochuťte.
- Kečup přelejte do vymytých horkých sklenic, které dobře utáhněte a obraťte dnem vzhůru. Takto připravený kečup nechte vychladnout. Sklenice skladujete nejlépe v chladném sklepě, aby vydržel déle.
0 komentářů