Kečup - Ketchup

9/09/2016


Nastala doba, kdy máme skleník plný rajčat. Možná máte taky stejný problém. Rajčata dozrávají tak rychle, že se nestíhají krájet do leča. Pokud nevíte, co s úrodou, uvařte si kečup.

Je spousta důvodů, proč si dát práci s výrobou domácího kečupu. Ne jenom, že už nebudete muset v obchodě luštit etikety kečupů, abyste zjistili, který je svým složením lepší, ale získáte zdroj antioxidantů. Je prokázáno, že vařená rajčata mají výraznější antioxidační účinky, než ta syrová. Právě vařením se aktivuje velké množství antioxidantů, které preventivně působí proti nemocem srdce. Přidáním jablek získá kečup navíc pektin, který redukuje cholesterol v těle.


Ingredience

1,5 kg rajčat
250 g cibule
250 g jablek
4 lžic cukru krupice
1,5 lžíce soli
150 ml octa
1–2 lžíce sladké papriky pro barvu
půl lžičky mleté skořice
stroužek česneku
5 ks hřebíčků
3 bobkové listy
lžička celého pepře


  1. Omytá rajčata nakrájejte spolu s cibulí a oloupanými jablky na kostičky do velkého hrnce. Díky jablkům bude kečup hustější. Vše osolte a vařte pod pokličkou do změknutí. Rozvařená rajčata poté přes sítko propasírujte a znovu vařte. Do hrnce přidejte ocet, sladkou papriku, skořici a česnek.


  2. Pokud nechcete z kečupu po dokončení lovit koření, připravte si pytlíčky z plátýnka nebo gázy. Do něj vložte hřebíček, bobkové listy a celý pepř.

  1. Celou směs vařte tak dlouho, dokud se nevyvaří všechna voda. Jakmile bude mít kečup správnou konzistenci, vyzkoušejte jeho chuť a popřípadě dochuťte.

  1. Kečup přelejte do vymytých horkých sklenic, které dobře utáhněte a obraťte dnem vzhůru. Takto připravený kečup nechte vychladnout. Sklenice skladujete nejlépe v chladném sklepě, aby vydržel déle.

Mohlo by se Vám také líbit

0 komentářů

Oblíbené příspěvky