Vídeňský štrúdl

11/13/2016


Určitě hodně z Vás sdílí názor, že nejlepší štrúdl se peče v Rakousku ve Vídni. Zde se připravuje poctivě a Rakušané by si nedovolili šidit štrúdl na kvalitních surovinách. V Rakousku můžete narazit na spoustu typicky českých jídel – buchtičky s krémem, tvarohové taštičky s povidly. Tyto recepty byly do Rakouska přivezeny českými služebnými, které jezdily k vídeňskému dvoru na službu, a své recepty si s sebou vozily v kufru. Jejich recepty zde zdomácněly a Rakušané si je teď hrdě střeží. 

Tradiční recept zde po dlouhých letech zůstal stejný, ovšem v českých zemích se vlivem nedostatku tento recept měnil. Máslo začal nahrazovat margarín a štrúdl se začal vzdalovat původnímu originálu. 

I když historie štrůdlu je spojována s historií Rakouska – Uherska, svůj původ má v Turecku, odkud putoval do Řecka a pak do Maďarska.


Ingredience na těsto:
290 g hladké mouky
100 ml teplé vody
100 ropuštěného másla
2 lžíce oleje
malá lžička octa
1 vejce
špetka soli

Na náplň:
5 velkých jablek
5 lžic strouhanky
máslo
3 lžíce třtinového cukru
2 lžičky mleté skořice
rozinky
nasekané vlašské ořechy 


1. Do vetší mísy prosijte hladkou mouku, utvořte v ní důlek, ve kterém rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl, máslo a ocet. Těsto pak začněte zpracovávat od středu (nejlépe holýma rukama) dokud nebude zcela hladké. Finální konzistence těsta by neměla být příliš lepivá ani příliš suchá. Aby těsto zůstalo vláčné, do doby než si připravíte náplň, můžete mísu přikrýt teplým hrncem.

2. Náplň připravíte z oloupaných jablek - nastrouhaných na tenké plátky. K jablkům přidáte cukr, mletou skořici, rozinky a ořechy. Nakonec do náplně přidejte strouhanku, kterou ještě před tím osmažte na rozpuštěném másle na pánvičce. Tento krok určitě nevynechávejte, pokud chcete mít štrúdl jako z Vídně.

3. Těsto rozdělte na dvě stejné poloviny. Každou část rozválejte na lehce pomoučeném vále. Lehce rozválené těsto teď přehoďte na čistou utěrku. Na utěrce těsto roztahujte rukama, aby bylo co nejtenčí. Těsto můžete i z vnitřní strany potřít rozpuštným máslem a na něj navrstvit do středu náplň. Teď štrúdl můžete pomocí útěrky zavinout. Díky útěrce se vám těsto při rolování nepotrhá. Zarolovaný závin přeneste na útěrce na plech tak, aby přeložená část byla ve spod pod štrúdlem. Okraje zahněte směrem pod závin. Pak se vrhněte na druhou půlku těsta.

3. Štrúdl pečte v předehřáté troubě 45 minut na 180 °C. Během pečení závin ještě potírejte máslem. Po dopečení nechte moučník vychladnout a až poté krájejte.

Mohlo by se Vám také líbit

1 komentářů

  1. Miluju štrůdl, hned bych si dala :) někdy ho budu muset podle tvého receptu vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky