Účinná zbraň proti chřipce
10/25/2016
V lidovém léčitelství má
růže šípková, která roste planě nejčastěji kolem polí, čestné místo.
Používá se na posílení imunitního systému, na čištění organismu a má silné
antioxidační účinky. Její plody jsou bohaté hlavně na vitamín C, kterého mají více než citrony.
V měsíci říjnu nastala doba,
která je ideální pro sběr. Šípky se doporučují sbírat za slunečných a suchých
dnů po prvních mrazech. Tehdy obsahují nejvíce vitamínů. Sbírejte jen tvrdší
šípky a vyhýbejte se přezrálým nebo zmrzlým oranžovým kouskům.
Ingredience
1 kg šípků
2 l vody
700 g třtinového cukru
2 lžíce kyseliny citronové
1. Přibližně 1 kg nasbíraných šípků
umyjte a nasypejte do středního hrnce, do kterého poté přilejte 2 litry studené
vody. Namočené šípky tyčovým mixérem nahrubo rozmixujte a hrnec s namočenými
šípky nechte v ledničce přes noc, aby se šípky vyluhovaly.
2. Druhý den směs dejte na sporák a
vařte na mírném plameni. Šípky by neměly přejít varem, aby nepřišly o
důležité látky. Pokud se Vám zdá šťáva moc světlá, rozmixujte šípky ještě na menší
kousky.
3. Nejhorší část celého vyrábění
sirupu je přelívání přes plátno. Zprvu můžete směs přelít přes hrubší cedník,
abyste se zbavili největších kusů. Potom ale stejně musíte použít plátno, abyste
se zbavili chloupků. Doporučuji šťávu přelít přes pláno alespoň dvakrát.
4. Hotovou šťávu dáme znova na
sporák a přidáme cukr a kyselinu listovou. Na 1l šťávy se doporučuje použít 1
kg cukru. Ale já jsem ho přidávala míň – přibližně 700 g. Sirup ještě chvíli
vařte a promíchávejte, aby se cukr rozpustil a sirup zhoustl. Pak už stačí
přelít do láhví a zavíčkovat.
Aby se sirup nezkazil, dejte jej do ledničky. Vitamín
C v šípcích je mimořádně stabilní a uchovává se i při tepelném zpracování.
Ale během jeho skladování se pomalu vitamíny začínají vytrácet. Myslím si ale, že do první chřipkové epidemie by měly vydržet.
0 komentářů