Jáhly
10/15/2016
Po dlouhé době jsem zabrouzdala do staročeských receptů a narazila na jáhly, které byly v dřívějších dobách oblíbenou surovinou pro přípravu pokrmů. Z jáhel, tedy z loupaného prosa, se kdysi vařilo většinou při slavnostních událostech, jakými byly Vánoce, Velikonoce nebo svatby. Bylo to z toho důvodu, že šlo o drahou surovinu, protože jáhly byly složitější na pěstování a hlavně na pletí. V pozdější době jáhly vytlačila rýže a z klasického jáhelníku vznikl rýžový nákyp.
Jáhly byly dováženy z Indie a Číny, kde se řadí mezi pět posvátných semen společně s rýží, pšenicí, sójou a další odrůdou prosa.
Svou úpravou a
tvarem trošku připomínají kukus, který se také dá připravovat jak na
slano, tak na sladko. Na rozdíl od něj je ale bezlepkový.
Proč ale jáhly vůbec do jídelníčku zařadit – obsahují spoustu minerální látek (draslík, fosfor, měď, železo, hořčík, křemík a zinek). Křemík například podporuje růst nehtů a vlasů a má pozitivní vliv na naše zuby. Další minerály jako je fosfor, mangan a hořčík podporují kosterní, svalovou a srdeční soustavu. Jáhly taky fungují jako diuretika. To znamená, že odvádí vodu z těla a podporují funkci ledvin.
0 komentářů