Jáhly

10/15/2016


Po dlouhé době jsem zabrouzdala do staročeských receptů a narazila na jáhly, které byly v dřívějších dobách oblíbenou surovinou pro přípravu pokrmů. Z jáhel, tedy z loupaného prosa, se kdysi vařilo většinou při slavnostních událostech, jakými byly Vánoce, Velikonoce nebo svatby. Bylo to z toho důvodu, že šlo o drahou surovinu, protože jáhly byly složitější na pěstování a hlavně na pletí. V pozdější době jáhly vytlačila rýže a z klasického jáhelníku vznikl rýžový nákyp.

Jáhly byly dováženy z Indie a Číny, kde se řadí mezi pět posvátných semen společně s rýží, pšenicí, sójou a další odrůdou prosa.



Svou úpravou a tvarem trošku připomínají kukus, který se také dá připravovat jak na slano, tak na sladko. Na rozdíl od něj je ale bezlepkový. 

Jáhly obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin. To je sice pěkné, ale kvůli tomu jsou velmi náchylné k žluknutí. Proto, když si budete kupovat jáhly, tak buď z ověřených zdrojů, nebo s co nejdelším datem spotřeby. Jáhly se nevyplatí dlouho skladovat, proto je spotřebujte co nejrychleji. Nejlépe uděláte, když před vaření jáhly dvakrát spaříte horkou vodou. Tím předejdete případné hořkosti.

Proč ale jáhly vůbec do jídelníčku zařadit – obsahují spoustu minerální látek (draslík, fosfor, měď, železo, hořčík, křemík a zinek). Křemík například podporuje růst nehtů a vlasů a má pozitivní vliv na naše zuby. Další minerály jako je fosfor, mangan a hořčík podporují kosterní, svalovou a srdeční soustavu. Jáhly taky fungují jako diuretika. To znamená, že odvádí vodu z těla a podporují funkci ledvin.


Jako největší plus vidím v tom, že jáhly jsou zásadité. Takže působí proti překyselování organismu, což je momentálně jedna z civilizačních chorob. Kyselé látky si naše tělo vytváří automaticky, ovšem ty zásadité už ne. Proto je musíme tělu dodávat stravou, aby byl organismus v rovnováze. Na trhu ovšem převládají upravované potraviny, které našemu tělu dodávají spíše ty kyselé látky. Vzniká tak trvalý stav překyselení, který se projevuje mimo jiné ztrátou energie a podrážděností. Když jsem na internetu pátrala po tom, které nemoci vznikají z překyselení, nestačila jsem se divit…..proto si jdu pro lepší pocit uvařit okamžitě jáhelník.

Mohlo by se Vám také líbit

0 komentářů

Oblíbené příspěvky