Pšenice špalda
10/10/2016
Pod staročeským názvem špalda se
ukrývá nešlechtěná obilnina, která v současné době prožívá
renesanci na českém trhu. Na její pěstování se zaměřila
řada ekologických zemědělců. Jde o
pšenici nešlechtěnou a chemicky neošetřenou, která zvládá i
nepříznivé klimatické podmínky.
Čím je špalda nepřekonatelná ve
srovnání s klasickou bílou mletou moukou, je podíl bílkovin a
vyšší nutriční hodnota. Jelikož při procesu mletí nedochází
k obroušení zrna, a zrnko tak není zbavené obalové části,
zachovává se významná část vitamínů a minerálních látek. O
tyto části jsou ochuzeny klasické bílé hladké mouky, které
jsou zbaveny otrub a kličku. A právě klíček
obsahuje vitamíny skupiny B, A, C, D, E a trávicí enzymy. Špaldová
mouka je také bohatá na hořčík, vápník, draslík, fosfor a
zinek.
Díky těmto vitaminům a minerálům
má špalda příznivý účinek při potížích s trávením,
posiluje imunitní systém a napomáhá rychlejší regeneraci buněk.
Pokud chcete mít jistotu, že z této
staré obilniny získáte maximum prospěšných látek pro své
tělo, obraťte se na regionální ekologické farmáře. Tím
získáte záruku, že si spolu s moukou nekupujete zbytečnou
chemii. V dnešní době špaldu najdete i v regálech velkých
řetězců. Ve velkokapacitních mlýnech, ovšem nemáte záruku
kvality mletí, kdy nemusí být zachovány důležité látky. Je to
tím, že mouky ve velkých řetězcích neobsahují klíček, aby si
prodejci prodloužili dobu trvanlivosti, a tím zvýšili výnosy. Ve
srovnání s pšenicí je cena špaldy v obchodech pochopitelně
vyšší a je označena ''zázračným'' slůvkem BIO.
Pokud s touto obilninou začínáte,
doporučuji jí ze začátku míchat s klasickou moukou. Špaldová
mouka se liší jak ořechovou chutí, tak způsobem zpracování. Ze
začátku můžete vyzkoušet míchat 2/3 bílé mouky a 1/3
špaldové. Pak můžete poměr špaldové mouky upravit. Jinak se
špalda chová také v receptech s kváskem, ve kterých je potřeba
přidat trochu více kvasnic.
Co mě ale samotnou překvapilo, je
pražení špaldy. O tomto způsobu zpracování jsem ještě
neslyšela. Pražením se dá připravit bezkofeinová káva,
která má být náhražkou klasické kávy.
0 komentářů