Pšenice špalda

10/10/2016


Pod staročeským názvem špalda se ukrývá nešlechtěná obilnina, která v současné době prožívá renesanci na českém trhu. Na její pěstování se zaměřila řada ekologických zemědělců. Jde o pšenici nešlechtěnou a chemicky neošetřenou, která zvládá i nepříznivé klimatické podmínky.


Čím je špalda nepřekonatelná ve srovnání s klasickou bílou mletou moukou, je podíl bílkovin a vyšší nutriční hodnota. Jelikož při procesu mletí nedochází k obroušení zrna, a zrnko tak není zbavené obalové části, zachovává se významná část vitamínů a minerálních látek. O tyto části jsou ochuzeny klasické bílé hladké mouky, které jsou zbaveny otrub a kličku. A právě klíček obsahuje vitamíny skupiny B, A, C, D, E a trávicí enzymy. Špaldová mouka je také bohatá na hořčík, vápník, draslík, fosfor a zinek.

Díky těmto vitaminům a minerálům má špalda příznivý účinek při potížích s trávením, posiluje imunitní systém a napomáhá rychlejší regeneraci buněk.

Pokud chcete mít jistotu, že z této staré obilniny získáte maximum prospěšných látek pro své tělo, obraťte se na regionální ekologické farmáře. Tím získáte záruku, že si spolu s moukou nekupujete zbytečnou chemii. V dnešní době špaldu najdete i v regálech velkých řetězců. Ve velkokapacitních mlýnech, ovšem nemáte záruku kvality mletí, kdy nemusí být zachovány důležité látky. Je to tím, že mouky ve velkých řetězcích neobsahují klíček, aby si prodejci prodloužili dobu trvanlivosti, a tím zvýšili výnosy. Ve srovnání s pšenicí je cena špaldy v obchodech pochopitelně vyšší a je označena ''zázračným'' slůvkem BIO.


Pokud s touto obilninou začínáte, doporučuji jí ze začátku míchat s klasickou moukou. Špaldová mouka se liší jak ořechovou chutí, tak způsobem zpracování. Ze začátku můžete vyzkoušet míchat 2/3 bílé mouky a 1/3 špaldové. Pak můžete poměr špaldové mouky upravit. Jinak se špalda chová také v receptech s kváskem, ve kterých je potřeba přidat trochu více kvasnic.

Co mě ale samotnou překvapilo, je pražení špaldy. O tomto způsobu zpracování jsem ještě neslyšela. Pražením se dá připravit bezkofeinová káva, která má být náhražkou klasické kávy.





Mohlo by se Vám také líbit

0 komentářů

Oblíbené příspěvky