Tiramisu

10/08/2016


Tiramisu je nejprofláklejší italský desert, který znám. Moc se neví, kde a kdy přesně vznikl. Jsou dohady o tom, že to bylo v 18. století v Toskánsku u příležitosti návštěvy vévody. Ale jestli je to pravda... S určitostí se ví, že ho ženy podávaly vojákům během první světové války, protože je bohatý na cukry, tuky a kofein. U tohoto receptu se v žádném případě nevyplatí nahrazovat osvědčené ingredience. Na internetu je spousta českých variací s pomazankovým máslem, piškoty Opavia a Grankem. Ale zkuste prosím dodržet tradiční postup a použít ty správné suroviny.


Ingredience

400 g piškotů savoiardi (velké balení)
6 žloutků (nejlépe z domácích vajec)
500 g mascarpone (dvě vaničky z obchodu)
200 ml smetany na šlehání (33%)
120 g třtinového cukru
200 ml silného espressa
2 panáky amaretta
neslazené kakao na posypání


1. Žloutky spolu s třtinovým cukrem metličkou nebo ručním mixérem ušlehejte na krém. Jakmile krém zesvětlá, položte mísu na hrnec s horkou vodou, aby se vejce nad horkou vodní lázní pasterizovala. Krém promíchávejte přibližně 7 minut. Krém nad horkou lázní nenechávejte dlouho, abyste z krému neudělali vaječinu. Hotový žloutkový krém pak vložte do ledničky.

2. Když krém v ledničce vychladne, vmíchejte do něj metličkou všechno mascarpone a krém znova vložte do ledničky. Poslední ingrediencí krému je šlehačka. Tu pomalu vyšlehejte ze studené smetany nejlépe ve studené míse. Až smetana ztuhne, vmíchejte jí opatrně do krému.

3. Teď už si můžete připravit misky, ve kterých budete tiramisu servírovat, a uvařte si silné espresso. Můžete použít zapékací mísu nebo menší misky. To je na Vás. Espresso smíchejte s nachystaným amarettem. Dno nádoby vyložte piškoty a ty lžičkou polijte kávou s amarettem. Musíte odhadnout správné množství, aby piškoty nebyly příliš rozmočené. Piškotovou vrstvu teď potřete studeným krémem, na který položte další vrstvu piškotů. Znovu piškoty polijte kávou a znovu můžete vrstvit krém, který stěrkou srovnejte.


4. Jako poslední posypejte hotové tiramisu kakaem. Určitě nepouživejte slazené kakao - jako například granko, ale pravé holandské kakao. Desert schovejte do ledničky a nechte jej odležet do druhého dne, aby se piškoty propojily s krémem. Ze své vlastní zkušenosti můžu doporučit, abyste ho schovali dobře, aby ho někdo nesnědl dřív než příjde jeho čas.


Mohlo by se Vám také líbit

0 komentářů

Oblíbené příspěvky