Proč se nebát Éček

10/01/2016


Éčka známe jako drobný čtyřmístný kód na zadní straně potravin, kterému stejně většinou nerozumíme. Někteří z nás podlehli strachu z éček a ostražitě studují složení každé potraviny. Záměrně se tak zbytečně vyhýbají potravinám, které mají ve složení pár éček navíc.
Existují ovšem éčka, která jsou přírodního původu a není proto důvod k obavám. V tomto článku bych ráda ospravedlnila přidávání těchto složek do potravin.

V legislativě najdeme éčka pod názvem aditiva. Tyto aditivní látky jsou do potravin přidávány pro zlepšení chuti, pro pěknou barvu, anebo kvůli prodloužení trvanlivosti. Pochybuji, že všichni z nás mají v hlavě kartotéku, ve které by uchovávali seznamy všech éček, aby dokázali v obchodě spolehlivě odhadnout prospěšnost, popřípadě škodlivost potraviny pro náš organismus. Výrobci mají dokonce možnost vynechat v obsahu složení označení éčka, když uvedou ve složení jeho chemický název. A přiznejme si, kdo z nás se vyzná v chemických názvech….

Kdybyste toužili po podrobnějších informacích, můžete na různých internetových stránkách najít kompletní seznamy éček se všemi jejích vlastnostmi. A pokud chcete mít tento seznam při ruce, existuje i mobilní aplikace do chytrých telefonů.

Není v mých silách popsat všechna éčka, proto bych vypsala ty základní, které se používají jako barvivo. Tato aditiva, která mají za úkol potravinu dobarvit jsou na začátku číselného seznamu a začínají jedničkou – E1XX.


A začneme rovnou červenou. Tu najdeme pod označením E160c - Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin. Červenou jsou dobarvována mexické omáčky, červené marmelády a hlavně uzeniny. Červený kapsanthin se získává rozpouštědly z paprik.




Dále máme žluté barvivo E100 – Kurkumin. S kurkuminem se setkáváme ve všech kari pastách, ve vanilkovém pudinku nebo v instantních polévkách. Složka E100 se získává ze sušených kořenů Curcumy, která je příbuzná zázvoru. Lidově se kurkumě říká žlutý zázvor nebo indický šafrán. Na kurkumu můžete běžně narazit v květinářství, kde se prodává jako pokojová rostlina.
 

Hojně zastoupeným aditivem je E101 – Riboflavin, jiným názvem vitamín B2. Tento vitamín je využíván jako zeleno žluté barvivo. Je přidáván do dětské výživy (nutrilon), do cereálií (mixit) a také je běžně v mouce, ve vejcích a v mléce. Riboflavin je pro lidský organismus nutný. Proto se prodává v lékárnách jako tablety.


Nejrozšířenější barvou v přírodě je zelená. Za tuto barvu můžou chlorofyly - E140. Sami můžete odhadnout, že chlorofyly jsou obsaženy ve špenátu a v řasách. Tímto neškodným barvivem jsou dobarvovány limonády, polévky, oleje i cukrovinky.


Už jsme měli žlutou, žlutozelenou i zelenou – ještě nám chybí oranžová. Oranžové barvivo se získává z mrkve nebo z palmového oleje ve formě Karotenu - E160a. Toto přírodní barvivo, označováno jako vitamín A, funguje v lidském organismu  jako antioxidant, který působí proti srdečním chorobám a podporuje imunitu. Karotenem se barví majonézy, zmrzliny, jogurty i psí granule. Ovšem pozor, zvýšený příjem karotenu může způsobit zežloutnutí pokožky.....a pak budete vypadat jako mrkev.


V barevné škále nám ještě chybí modrá a fialová. Za tyto barvy může E163 – Anthokyany. Jedná se o opravdu intenzivní barvivo, které obsahují některé květiny. Barvivo obsahují i brusinky nebo švestky. Jelikož se jedná o nestabilní aditivum, které ovlivňuje kyselost, nepoužívají se často. Přidané jsou v brusinkovém džusu, ve víně, ve falešném kaviáru nebo ve zmrzlinách.

Jednoduše lze říci, že při nakupování bychom měli zapojit selský rozum a zbytečně nepanikařit kvůli každému éčku. Každý určitě pozná, když je potravina nepřirozeně obarvená, hraje všemi barvami a na zadní straně je tolik éček, že je sotva spočítáme. Až potom bychom se měli mít na pozoru.

Mohlo by se Vám také líbit

0 komentářů

Oblíbené příspěvky