Proč se nebát Éček
10/01/2016
Éčka známe jako drobný
čtyřmístný kód na zadní straně potravin, kterému stejně
většinou nerozumíme. Někteří z nás podlehli strachu z éček a
ostražitě studují složení každé potraviny. Záměrně se tak
zbytečně vyhýbají potravinám, které mají ve složení pár éček navíc.
Existují ovšem éčka,
která jsou přírodního původu a není proto důvod k obavám.
V tomto článku bych ráda ospravedlnila přidávání těchto
složek do potravin.
V legislativě
najdeme éčka pod názvem aditiva. Tyto aditivní látky jsou do
potravin přidávány pro zlepšení chuti, pro pěknou barvu, anebo
kvůli prodloužení trvanlivosti. Pochybuji, že všichni z nás
mají v hlavě kartotéku, ve které by uchovávali seznamy
všech éček, aby dokázali v obchodě spolehlivě odhadnout
prospěšnost, popřípadě škodlivost potraviny pro náš
organismus. Výrobci mají dokonce možnost vynechat v obsahu
složení označení éčka, když uvedou ve složení jeho chemický
název. A přiznejme si, kdo z nás se vyzná v chemických
názvech….
Kdybyste toužili po
podrobnějších informacích, můžete na různých internetových
stránkách najít kompletní seznamy éček se všemi jejích
vlastnostmi. A pokud chcete mít tento seznam při ruce, existuje i
mobilní aplikace do chytrých telefonů.
Není v mých silách popsat všechna
éčka, proto bych vypsala ty základní, které se používají jako
barvivo. Tato aditiva, která mají za úkol potravinu dobarvit jsou
na začátku číselného seznamu a začínají jedničkou – E1XX.
A začneme rovnou
červenou. Tu najdeme pod označením E160c - Paprikový extrakt,
Kapsanthin, Kapsorubin. Červenou jsou dobarvována mexické omáčky,
červené marmelády a hlavně uzeniny. Červený kapsanthin se
získává rozpouštědly z paprik.
Dále máme žluté
barvivo E100 – Kurkumin. S kurkuminem se setkáváme ve všech
kari pastách, ve vanilkovém pudinku nebo v instantních
polévkách. Složka E100 se získává ze sušených kořenů
Curcumy, která je příbuzná zázvoru. Lidově se kurkumě říká žlutý zázvor nebo indický šafrán. Na kurkumu můžete běžně narazit v květinářství, kde se prodává jako pokojová rostlina.
Hojně zastoupeným
aditivem je E101 – Riboflavin, jiným názvem vitamín B2. Tento
vitamín je využíván jako zeleno žluté barvivo. Je přidáván
do dětské výživy (nutrilon), do cereálií (mixit) a také je
běžně v mouce, ve vejcích a v mléce. Riboflavin je pro
lidský organismus nutný. Proto se prodává v lékárnách jako tablety.
Nejrozšířenější
barvou v přírodě je zelená. Za tuto barvu můžou chlorofyly
- E140. Sami můžete odhadnout, že chlorofyly jsou obsaženy ve
špenátu a v řasách. Tímto neškodným barvivem jsou
dobarvovány limonády, polévky, oleje i cukrovinky.
Už jsme měli žlutou,
žlutozelenou i zelenou – ještě nám chybí oranžová. Oranžové
barvivo se získává z mrkve nebo z palmového oleje ve
formě Karotenu - E160a. Toto přírodní barvivo, označováno jako
vitamín A, funguje v lidském organismu jako antioxidant, který
působí proti srdečním chorobám a podporuje imunitu. Karotenem se
barví majonézy, zmrzliny, jogurty i psí granule. Ovšem pozor,
zvýšený příjem karotenu může způsobit zežloutnutí pokožky.....a pak budete vypadat jako mrkev.
V barevné škále
nám ještě chybí modrá a fialová. Za tyto barvy může E163 –
Anthokyany. Jedná se o opravdu intenzivní barvivo, které obsahují
některé květiny. Barvivo obsahují i brusinky nebo švestky.
Jelikož se jedná o nestabilní aditivum, které ovlivňuje
kyselost, nepoužívají se často. Přidané jsou v brusinkovém
džusu, ve víně, ve falešném kaviáru nebo ve zmrzlinách.
Jednoduše lze říci, že
při nakupování bychom měli zapojit selský rozum a zbytečně
nepanikařit kvůli každému éčku. Každý určitě pozná, když
je potravina nepřirozeně obarvená, hraje všemi barvami a na zadní
straně je tolik éček, že je sotva spočítáme. Až potom bychom
se měli mít na pozoru.
0 komentářů