Tartaletky s cibulovým konfitem

9/29/2016


Francouzské tartelettes neboli tartaletky jsou křehké košíčky, které se připravují jak na sladko, tak na slano. Tartaletky se připravují většinou z křehkého těsta a zdobí se nejčastěji krémem a ovocem. Tento recept však nebude s ovocem, ale s cibulí.

Ingredience na cibulový konfit
3 velké červené cibule
2 stroužky česneku
olej
sůl
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce vinného octu
1 hřebíček
100 ml Portského vína
snítka tymiánu 

1. Než se pustíte do samotných tartaletek, udělejte si nejdříve cibulový konfit. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půl kolečka. K cibuli nakrájejte najemno i stroužky česneku. V hrnci rozehřejte olej a cibuli s česnekem na mírném ohni restujte. Do hrnce přidejte cukr, lžičku soli, hřebíček, tymián a nakonec vinný ocet. Jakmile cukr zkaramelizuje, podlijte cibuli portským vínem. Poté ještě chvíli vařte, dokud šťáva nezhoustne. Než konfit vychladne, můžete si připravit tartaletky.


Ingredience na tartaletky
400 g listového těsta (odpovídá přibližně jednomu balení z obchodu)
máslo na potření formiček
200 g sýru s modrou plísní - Bleu d´Auvergne 


2. Listové těsto rozválíme na vále a vykrájíme kolečka podle rozměru formiček. Kolečka musí mít takový průměr, aby vyplnili i okraje formičky. Rozpustíme si máslo a formičky vytřeme, aby nám šly tartaletky lépe po dopečení vyklopit. Vymazané formičky vyložíme těstem a dno propícháme vidličkou. Důležité je pak formičku vyložit keramickými fazolemi na pečení nebo klasickými fazolemi. Když se těsto nezatíží, nafoukne se a klasickým tartaletkám se podobat ani zdaleka nebude. Pokud použijete klasické fazole, myslete na to, že jsou lehčí než ty keramické - proto jich musíme nasypat do košíčku víc. Jinak dopadnete jako já, když se i přes zatížení těsto nafouklo a fazole se rozsypaly po celé troubě. A opravdu Vám nepřeju vybírat pinzetou fazole, které jsou zaseklé ve dvířkách trouby.

3. Troubu si předehřejte na 180 ̊ C a košíčky do ní vložte. Košíčky budou předpečené už po deseti minutách. Předpečené košíčky naplňte cibulovým konfitem a bohatě posypejte sýrem s modrou plísní. Pečte pak do zlatova cca 20 minut při 180 ̊ C.

Tartaletky můžete podávat s portským vínem, které jste nespotřebovali při vaření. Doporučuji podávat i s balsamikovou redukcí, kterou vytvoříme svařením balsamika s cukrem - v poměru 2:1.

Mohlo by se Vám také líbit

0 komentářů

Oblíbené příspěvky