S Marks & Spencer v kuchyni

9/24/2016



Když se řekne M&S, většina lidí si vybaví módu a oblečení. Není však na škodu, zavítat i do jejich oddělení s potravinami. Málokdo ví, že M&S funguje od roku 1884 a jako první obchod zavedl v 70. letech označení data spotřeby na svých potravinách. A před pár lety se stal prvním prodejcem, který uvedl, že z celého sortimentu potravin odstraní všechna umělá barviva.

Když jsem začala hledat další informace, narazila jsem na prohlášení Marks&Spencer, ve kterém stojí, že společnost odstranila ze svých potravin glutamát sodný, tartrazin a umělé barviva z dětských výživ a sladkostí.

Pro vaší lepší představu objasním, co je to ten tartrazin. Jde o žlutý prášek rozpustný ve vodě, který se běžně přidává do ovocných džusů pro lepší barvu, do horčice nebo do cukrovinek. Tento prášek se synteticky získává z kamenouhelného dehtu.


Společnost hledá způsoby, jak všechny tyto umělé látky postupně nahradit ve všech potravinách (a dokonce i v kolových nápojích). Jako první řetězec odstranil z potraviny ztužené rostlinné tuky, umělé příchutě, barviva, umělá sladidla, zakázal používání některých pesticidů a přestal používat geneticky modifikované suroviny.

Když zavítáte na jejich internetové stránky dozvíte se o jejich projektu s názvem Plán A, který si stanovil 100 ekologických a sociálních závazků, kterých chce společnost dosáhnout do roku 2020. Všechny závazky jsou v duchu udržitelného rozvoje.

Prodejna potravin Marks&Spencer necílí na masového spotřebitele a ceny nejsou příliš příznivé. Přesto stojí za to, sem jednou za čas zavítat. V jejich nabídce najdeme potraviny, které se shánějí opravdu těžko, jako například zázvorové pivo, typický anglický vánoční puding, pravá vanilka, kardamon, fish sauce.....


Nevýhodou je omezený sortiment. Nemůžeme počítat s tím, že sortiment zboží v ČR bude srovnatelný s tím v Anglii. Záleží také na tom, jakou prodejnu zrovna navštívíte. V Praze jsou nyní prodejny i s chladícími boxy, kde najdete mléčné produkty, maso nebo vejce.

Zkuste si v tomto obchodě udělat radost i něčím jiným než je oblečení a vyzkoušejte něco, co jste ještě nejedli.

Mohlo by se Vám také líbit

0 komentářů

Oblíbené příspěvky