Najdi si svého farmáře

8/27/2016


Pokud chceme dobře vařit, musíme mít dobré suroviny. Chuť každé potraviny vzniká už při jejím pěstování nebo chovu. Můžete být sebelepší kuchař, ale pokud máte nekvalitní potraviny, nevykouzlíte nic.

Je velkým rozdílem pokud připravujete kuře na smetaně z domácího chovu nebo z křehčeného kuřete zakoupeného v supermarketu, které je kvůli zvýšení objemu napícháváno vodou. Obávat se můžeme i nevstřebaného množství léčiv a antibiotik, které jsou během chovu podávány.

Nastala doba, kdy se spotřebitel začal konečně zajímat o původ potraviny, kterou kupuje. Díky tomu vzrostl zájem o farmářské trhy, bedýnky a produkty místních farmářů. Preference české společnosti se začínají pomalu měnit. Porevoluční touha po zahraničních potravinách začíná upadat a lidé přemýšlí, co vhodí do svého košíku, a za co zaplatí. Supermarkety a velké řetězce jsou ovšem silným protivníkem. Český člověk se rád nechá nalákat na nějakou akci a slevu, kterou si farmář nemůže dovolit.

Existuje mnoho důvodu proč si najít svého farmáře a podporovat jej. Získáte tím vysokou kvalitu potravin, čerstvost a informace o původu potraviny. Rodinné farmy při produkci potravin přispívají k rozvoji venkova a jsou daleko efektivnější při nakládání s energií. Dalším podstatným ekologickým hlediskem je, že přeprava zboží nezatěžuje životní prostředí tak, jako je tomu u potravin v supermarketech, které jsou dováženy většinou ze zahraničí a urazí stovky kilometrů. Proto nakupujte lokálně.



Možná si říkáte: „V našem okolí není žádná farma, a proto mi nezbývá nic jiného, než chodit do obchodu.“ Zkuste se kouknout na stránku www.adresarfarmaru.cz. Na těchto stránkách najdete adresář farmářů, který Vám pomůže najít si svého nejbližšího farmáře. Farmáři v adresáři hospodaří odpovědně k přírodě a jejich produkty si můžete koupit přímo ze dvora, můžete je navštívit na trzích nebo vyzkoušet bedýnkový systém. Adresář si můžete zdarma stáhnout i do svých chytrých telefonů přes obchod Google Play. Mobilní aplikace vznikla v rámci Hnutí Duha. Díky tomu je teď jednodušší nakoupit kvalitnější potraviny a žít šetrněji k přírodě. Zkuste do tohoto adresáře nahlédnout a najděte si svého farmáře.

Mohlo by se Vám také líbit

0 komentářů

Oblíbené příspěvky