Ovesné vločky

8/20/2016

Populární zdroj energie sportovců, položka v jídelníčku zarputilých dietářů i nedílná součást zdravých snídaní - tohle všechno jsou ovesné vločky.
Přes velké množství sacharidů mají ovesné vločky nízký obsah kalorií a napomáhají tak při odbourávání tuku a cholesterolu z těla.

Fakt, že je oves zdrojem energie, a je dobré ho zařadit před fyzickými výkony do jídelníčku, potvrzují dochované informace ze starého Říma, kdy vojáci před bojem konzumovali právě oves namáčený ve víně.

Naší předkové, kteří ovesnou kaši nazývali pokrmem Bohů, velmi dobře věděli o její prospěšnosti pro lidský organismus. Zajímavým faktem je, že vločky mají obsah železa skoro stejně vysoký, jako má maso. Vločkami svůj jídelníček obohatíme o řadu vitamínů, kyselinu listovou a pantothenovou, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny a o řadu minerálních látek.

Pokud chceme zařadit ovesné vločky do našeho jídelníčku, je dobré zapamatovat si, že příliš dlouhým vařením, přicházíme o cenné látky. A i když je konzumace ovesných vloček zdraví prospěšná, není dobré postavit jídelníček jen na této potravině. Oves totiž obsahuje kyselinu šťavelovou, která může za tvorbu ledvinových kamenů. Štavelany se velmi rády vážou s vápníkem, který pak odbourávají z našeho těla. Takže, když už se rozhodneme pro zdravé snídaně, je dobré myslet na doplnění vápníku, např. v podobě mléka, jogurtu nebo tvarohu.

Pokud pořád netušíte jak vločky zakomponovat do vašeho jídelníčku, prozkoumejte internet. Jsem si jistá, že recept na zdravou snídani v podobě ovesné kaše, nebudete dlouho hledat. 

Ovesné kaše se staly v dnešní době velmi diskutovanými na sociálních sítích. Vznikly tak dva nesmiřitelné tábory. Milovníci ovesných kaší prosazující jejich konzumaci v kteroukoliv denní dobu a připisující jí až zázračné účinky ..... a pak druhý tábor, kterým jsou tyto fakty neustále popírány.
Je ovšem na vás na kolik podlehnete, nebojím se říci módě, ovesných kaší. Já osobně se řídím pravidlem: "Nic se nemá přehánět."


A pokud jste zastánci potvravin v bio kvalitě, můžete si ovesné vločky objednat přes e-shop místní ekologické farmy. Klikni zde!

Mohlo by se Vám také líbit

1 komentářů

  1. Super články je dobré vidět,že se někdo zajímá o zdravou stravu,ale způsobem,že to neškodí a vlastně člověk není ničem omezen.Jen tak dál,určitě se těším na další články.

    OdpovědětVymazat

Oblíbené příspěvky